Pagini

vineri, 10 august 2012

Compot de piersici

Azi am facut compot de piersici. Reteta este valabila pentru aproape orice fel de fructe: nectarine, prune, visine, cirese, gutui.

Ingrediente:
- piersici
- zahar
- zahar vanilat
- apa
- lamaie


Se spala foarte bine borcanele si capacele.

Se spala piersicile si se taie in 4. In fiecare borcan se pune un sambure si apoi bucati de piersici pana se umple.

La 3 litri de apa se pun 500-600g zahar, 2-3 pliculete de zahar vanilat si zeama de la 1 lamaie. Se pune pe foc la mic si se amesteca pana cand se topeste zaharul. Se toarna compozitia in borcanele cu piersici. 

Se strang bine capacele.

Puneti o tava in cuptor cu 1 deget de apa. Incingeti cuptorul. Puneti borcanele sigilate in tava si lasati la cuptor 30 minute sau pana vedeti ca fructele incep sa se ridice.




Scoateti borcanele din cuptor cu mare atentie pentru ca sunt fierbinti. Intr-o ladita puneti o patura, aranjati borcanele si acoperiti. Lasati in ladita pana cand capacele se trag (se lasa in jos). Daca nu s-au tras inseamna ca nu s-au vidat bine si le mai puneti la cuptor in tava alte cateva minute.



Puneti etichete si aranjati-le in camara. Sunt excelente iarna.