Pagini

joi, 21 iunie 2012

Desenele de "atunci" si de "acum"

Dimineata au program de desene animate. Mai ales in weekend. Nici nu se trezesc bine, nici nu ajung la baie sa-si clateasca ochii, ca se si "infiinteaza" in sufragerie, pun mana pe telecomanda si dau drumul la TV pe unul din canalele de desene animate. Apoi incepe rotatia: un desen pe un canal, apoi altul pe alt canal si asa mai departe pana cand in sfarsit parintii zic "Gata!".


Adevarul e ca nu ai cum sa rezisti. Cu atatea canale TV pentru copii, e greu. Tu ca parinte iei si "freci" telecomanda pana gasesti ceva care sa-ti placa, daramite ei. Si daca nu gasesti ceva, tot mai ai vreun DVD prin casa cu un film preferat.

Sa vedem insa cam ce vedeam noi cand eram mici, in programul acela scurt de 10 minute seara. 

Dintre desenele straine, in primul rand Tom si Jerry. Nu s-au demodat, orice copil la orice varsta se uita la ei. Daca sunt prin camera cand copii vad un episod, imposibil sa nu trag cu ochiul. Le poti vedea pe Boomerang si Cartoon Network.


Pif et Hercule. Mama ce mai "toceam" revistele pe care unii dintre colegii de clasa (care aveau parinti ce mai ieseau "pe-afara") le aduceau. Din pacate nu am mai vazut de mult timp. Noroc cu YouTube-ul.



The Flinstones (sau Fred si Barney, cum ziceam noi). Le mai vezi si acum pe Boomerang.


Va mai aduceti aminte de lupul care tot timpul alerga dupa iepuras? Nu, Pogodi! Rusesti, dar bune.



Sau, ceva poloneze? Lolek si Bolek.



Sa trecem la cele romanesti.

In primul rand, Mihaela.



Balanel si Miaunel

De Patratel va mai aduceti aminte?


Si lista poate continua la nesfarsit. 

Acum, gusturile s-au mai schimbat. Cand ai pana in 4 ani te uiti la desenele de pe Minimax: animalute, pasarele, foricele. Linistite si frumoase. Dupa ce treci de 4 ani gusturile se schimba. Dai pe Boomerang, Cartoon Network si Disney Channel. E vremea celor cu fantome si scheleti (vezi Scooby Doo), dar si cele cu tenta SF (Bakugan, Transformers, Star Wars). 

Nu am eu o foarte mare problema cu acestea, desi de multe ori mi se pare ca folosesc un limbaj nu tocmai adecvat. Ce ma deranjeaza insa este ca, mai ales pe Cartoon Network, au niste desene oribile. Nu e cazul sa dau exemple aici, daca doriti, uitati-va.

Voi la ce va uitati cand erati mici si la ce se uita piticii vostri?