Pagini

marți, 12 iunie 2012

Fan Voltaj

In preajma Pastelui, Amalia a fost la un concert la scoala, unde a cantat Voltaj. De atunci este "fana" declarata. Ba chiar vrea sa cante cu ei in formatie. Are cineva numarul de telefon al lui Calin? Poate facem un duet gen "Vunk si Antonia". Nu ca melodia "Pleaca" nu ar sti-o, numai ca i-a interzis mami sa o mai cante, caci prea zice de multe ori "la naiba" si un copil "nu are voie sa foloseasca asa cuvinte urate".

Revenind la Voltaj, unii prieteni isi mai aduc aminte ca a fost DJ-ita cand am mers la cineva acasa, la  un gratar. Dupa ce ne-a inebunit de cap vreo 20 de minute, stapanul casei n-a mai rezistat si a schimbat pe Manu Chao cu "Maradona".  Oricum, Amalia nu s-a suparat si a continuat sa cante.

Cred ca totul a re-inceput cu ultima lor piesa, cea cu "Da vina pe...". Am zis ca a "re-inceput" pentru  ca ea stia deja alte piese ca "20", "Asta-i viata" si "Scrisoarea". Utima piesa a cantat-o in schimb zile in sir, facandu-ne capul mare la toti ai casei, cautand-o pe YouTube si punand-o de nenumarate ori. Mai greu a fost pana a inteles toate versurile, dar apoi, sa te tii. Ba chiar si-a adus si contributia la partea cu "da vina pe mama care te-a facut asa frumoasa" a schimbat-o in "mama care te-a facut asa de grasa".

Weekend-ul acesta am calatorit si Amalia si-a luat CD-ul cu Voltaj la ea Luasem eu mai demult best-off-ul lor. Piesa zilei a fost "Ora de germana". Inchipuiti-va un copil de 8 ani care canta versurile acestei piese (acum eu o sa ma transform in critic muzical, precum domnisoara de aici):

Ce frumoasa e germana cand o-nveti pe plaja
Cu o fata blonda, plina de talent
Te priveste, iti zambeste si te ia caldura
Se usuca gura si raspunzi prezent.

Pana acum, toate bune, dar urmeaza partea mai interesanta, refrenul:

Stai pe spate si las-o doar pe ea
Stai pe spate e profesoara ta
Stai pe spate si las-o doar pe ea
Stai pe spate si te va invata.

Nu mai pun si strofa a doua pentru ca e in aceeasi tenta.

Oare ce o fi inteles copilul din versurile acestea? In niciun caz ce intelegem noi, adultii. Cred ca mai degraba ceva de genul: ei la scoala stau cuminti in banca, cu spatele rezemat de spatarul scaunelului sau aplecati pe banca atunci cand scriu. La ora de germana stai pe spate ca sa inveti? Nu cumva pe noi ne pacalesc la scoala? 

Faza e ca n-a zis nimic, nu a interpretat in niciun fel versurile. Ea dadea inainte cu cantatul. Probabil ca la varsta ei nu sunt importante. A cantat tot CD-ul, a invatat toate cantecele si tragea si de David si de bunica:
- Acum ziceti dupa mine! Un', doi, trei si: Ce frumoasa e germana...

Dar, daca mai tarziu o sa-mi ceara sa o dau la germana? Eu cum interpretez asta?

Pana la urma, toate la timpul lor.