Pagini

joi, 16 februarie 2012

Reguli

Am mai scris despre acestea aici, sub alta forma.

Copii au o multime de reguli nescrise, facute ca sa tina parintii in priza, nu cumva sa se plictiseasca. Eu unul le simt cam in fiecare zi.

  1. Trezirea de dimineata.  Lasa-ti lucrurile in camera in care doarme cineva, desi parintii ti-au spus in seara dinainte sa ti le pregatesti. Intra de mai multe ori in camera si ai grija ca celalalt sa se trezeasca
  2. Mananca incet sau, daca se poate, nu manca deloc, iar asta trebuie sa-ti ia cat mai mult timp. 
  3. Stii ca trebuie sa te imbraci? Ei bine, nu  e momentul. Asteapta sa vina unul din parinti sa o faca in locul tau. In timpul asta joaca-te cu catelul.
  4. Este ceasul 7:15 si nu te-ai imbracat. Pana acum o parte din obiective sunt indeplinite. Nu cumva sa te grabesti sa ajungi la scoala. Nu conteaza ca e trafic, e zapada, ca tatal nu are unde sa parcheze masina.
  5. Ai ajuns cu intarziere la scoala? Bineinteles ca tati e de vina.
  6. La pranz, dupa ce ai ajuns acasa, reiei povestea de dimineata: nu te dezbraci decat dupa ce ti s-a spus, vehement, de cel putin 5 ori. Catelul nu se supara.
  7. Hainele care le-ai dat jos de pe tine trebuie sa fie imprastiate in toata casa. Deci, mai astepti sa ti se spuna inca de 5 ori sa le strangi.
  8. Esti la masa cu toata familia. N-o sa-ti placa mancarea, poti fii sigur(a) de asta. Intotdeauna ceri altceva decat ce au pregatit parintii. Farfuria trebuie sa fie tot timpul plina, chiar daca ceilalti au terminat de mancat. Intre timp te duci la baie de 2 ori, ti se face sete subit, povestesti ce ai facut la scoala. Intre timp mancarea s-a racit.
  9. Dupa masa sigur nu trebuie sa dormi. Chiar daca te-ai trezit la 6:30 si iti e somn, parintii nu trebuie sa stie asta. Cedezi presiunilor lor dupa alte 5 runde de cereri (si amenintari), dar nu adormi imediat. Te uiti la ceas si vezi cat e ora. Te pui in pat, ceri sa ti se citeasca o poveste, te duci iar la baie si intr-un final, cand vezi ca parintii chiar nu mai au rabdare si a trecut o ora, adormi.
  10. E ora 17 si te trezesti. Daca tati lucreaza, acum e momentul, nu-l rata. Tu oricum nu stii ce e aia sedinta si nu conteaza cu cine vorbeste tati la telefon. Galagie maxima!!!! Pui si catelul sa participe.
  11. Trebuie sa-ti faci lectiile. Acestea se fac numai cu tati. Normal ca mami e libera, dar tu nu trebuie sa cedezi. Deci astepti sa se faca ora 18:30. Intre timp ai vazut toate desenele la TV, a 15-a oara.
  12. Iti iei caietele si cartile. Ai grija ca din 5 in 5 minute sa: bei apa, te duci la baie, te joci cu catelul, mai arunci o privire la TV la care se uita fratele mai mic. Daca vezi ca rabdarea lui tati a ajuns la cote maxime, e timpul totusi sa faci si tu ceva teme. Stii foarte bine ca doar 30 de minute iti ia sa le termini. 
  13.  Tati se duce la fotbal in seara asta? NO WAY!!! Adica el are energie si tu pe cine mai stresezi?  Incepi sa plangi. Stii ca nu ai sanse, dar trebuie sa faci ceva.
  14. Masa de seara se desfasoara cam la fel ca cea de la pranz. Daca fratii tai vor sa manance ceva, tu ai grija sa ceri altceva. Stii ca tati mai are acolo, pentru tine, putina rabdare. Incepi acelasi ritual: apa, baie, catel.
  15. Ora de culcare. Exersezi ce ai facut la pranz. Dar, de data asta, nu prea mai merge. Asa ca doar te pui in pat, dupa ce ti se citeste o poveste. La baie te duci dupa ce ceilalti au adormit. Daca se trezesc, asta e bonus.
  16. In fine, adormi linistit(a). Maine e o noua zi, iar tu ai destula energie de consumat
 Daca un copil respecta aceste reguli, scopul este atins: parintii sunt ZOB.