Pagini

marți, 21 februarie 2012

Martie

Se apropie 1 si 8 Martie. Cei care au copii la gradinita sau la scoala stiu ca este iar sezonul de cadouri.
-    Anul acesta ce le mai luam?
-    Pai sa vorbim cu ceilalti parinti, sa vedem ce zic si ei. Anul trecut ce le-am dat?
-    Pai...aia si ailalta. Dar anul asta chiar sunt in pana de idei.
-    OK, atunci vorbim cu parintii si ajungem noi la ceva.
Daca nu v-ati prins, este vorba de o mica atentie (sau mare, dupa caz) pentru doamnele educatoare, ingrijitoare, invatatoare, profesoare, directoare...

Mi se pare ca este o situatie penibila. Si este penibila pentru faptul ca de la 1 buchet de flori si niste bomboane cum era acum vreo 20 de ani, s-a ajuns la cadouri destul de valoaroase: bijuterii, haine, chiar si bani.

Dupa ce dai, incep analizele: Ia sa vedem, de la X-ulescu ce am primit? Mda, niste bomboane. Pai deh, tac-su e muncitor pe santier. Dar de la Z-ulescu? Oooo, ce bratara frumoasa! O fi el mai prostut si face galagie in fiecare ora, dar tac-su e patron. Are de unde.

Si analizele continua, pentru ca fiecare persoana in cauza se suie in masina cu bratele pline de flori si sacosele pline. Ba in unele cazuri e chiar concurenta: care a primit mai mult?

Concurenta este si la nivelul parintilor: care are buchetul mai frumos, sacosa mai mare. Cand ii vezi pe unii cat de tantosi merg prin curtea scolii, te apuca pandaliile.

Ma pun in situatia unui parinte care nu are de unde. Abia ii ajung banii de la o luna la alta, sotul n-are de unde sa-i cumpere sotiei o floare. Copilul lui e foarte istet, invata bine. De ce sa fie tratat altfel decat unul ai carui parinte au mai multi bani si isi permite?

Adevarul ca, la cata fatarnicie este acum in societate, noi suntem cei care facem posibil asa ceva. Daca dintr-o scoala cu 500 de copii in clasele primare ar fi doar 10 care ar da, oare ar mai fi aceeasi situatie in cativa ani? Eu nu cred. Cred ca, cu timpul, s-ar linisti si cei 10.

Dar nu, noua ne place sa aratam ca avem bani. Ca aruncam cu ei in stanga si dreapta. Ca avem o situatie sociala, desi suntem niste parveniti. Si uite asa, o zi in care ar trebui sa sarbatorim ziua femeii, se transforma intr-o zi de dat spaga. Caci nu pot sa-i spun altfel decat SPAGA.

Probabil ca o sa-mi atrag comentarii de genul: nu toti suntem la fel, nu toate cadrele didactice sunt la fel, salarii mici in invatamant si asa mai departe. Ce am vrut sa fac este sa evidentiez o situatie care se propaga din ce in ce mai mult, in toate scolile din Romania, fie ca sunt la oras, fie ca sunt la tara. Exista si oameni cu coloana vertebrala, cu un deosebit simt etic. Insa sunt din ce in ce mai putini. Imi place sa fac cadouri, sa vad cum persoana respectiva se bucura si se simte apreciata, dar vreau ca asta sa vina de la mine, nu sa mi se impuna.

As dori sa urez tuturor doamnelor si domnisoarelor o primavara frumoasa si senina, sa fiti iubite si sa aveti parte numai de bucurii !! La multi ani!