Pagini

luni, 7 mai 2012

Weekend culinar

Weekend-ul acesta (ca multe altele) am gatit. O parte din retete le-am pus mai demult pe Facebook.

Meniul:

Ciorba de loboda
Ingrediente
- 6 legaturi de loboda
- 2 legaturi de stevie
- 1 legatura leustean
- 1 legatura marar sau patrunjel (sau amandoua)
- 3-4 cartofi
- ceapa uscata si ceapa verde
- 2 l apa
- ulei
- sare
- lamaie

Se curata cartofii de coaja, se taie cubulete si se pun la fiert cam 10 minute. Intre timp se spala loboda si celelalte verdeturi si se taie cam la 1 cm. Cand cartofii sunt aproape fierti, se pune "tocatura" si se mai fierbe totul 10-15 minute. Se adauga sare si ulei, dupa gust. Daca va place mai acra, cand serviti stoarceti putina lamaie.


Musaca
Ingrediente:
- 1-1,5 kg cartofi
- 600g carne (vita sau porc)
- 3-4 cepe
- 1 dovlecel
- suc de rosii
- sare, piper, coriandru

Se curata cartofii de coaja si se taie rondele. Se pun la fiert 10-15 minute.
Carnea impreuna cu ceapa si dovleceii se dau prin masina (sau la robot) si se gatesc apoi in putin ulei. Se pune putin suc de rosii si se mai lasa 5 minute pe foc.
Se unge o tava cu unt si se aseaza apoi, alternativ, un rand de carne, un rand de cartofi. Peste ultimul rand de cartofi se unge un ou batut.
Se da la cuptor cam 15-20 de minute.

Socata 
Da, este iarasi perioada  in care infloreste socul, asa ca ieri am cules niste flori si le-am pus la borcan cu apa, zahar si toate cele. Peste 3-4 zile avem 8 L de socataaaaaa!!!!

Ingrediente:
- apa - in functie de recipientul care il aveti (de preferat un borcan mare, de sticla)
- flori de soc - cam 2-3 la L de apa
- zahar - 100 g la L de apa
- stafide
- lamai - 1 buc la 3 L de apa.

Se pun in borcan florile de soc, stafidele, lamaile taiate rondele, zaharul si apa. Se amesteca pentru a se dizolva zaharul, se pune capacul si se lasa la soare. Se amesteca din cand in cand (cam de 2-3 ori pe zi). Verificati, dupa gust, cand vi se pare ca e gata o puneti in sticle si apoi la frigider.

(n-am poze, dar ma credeti pe cuvant, nu?)