Pagini

marți, 8 mai 2012

Paste

Cateva retete de paste (de fapt cele care le gatesc cel mai des).

Sa incepem cu cea care dureaza cel mai mult:

Lasagna
Timp de preparare: 2 ore

Ingrediente:
Sos Bechamel
- 250 ml lapte
- 50 g unt
- 1 lingura faina
- sare
- busuioc

Compozitie
- 1 kg carne de vita
- 500 g ciuperci sau dovlecei
- 3-4 morcovi mari
- 3-4 cepe mari
- busuioc
- sare
- ulei masline
- 12 foi de lasagna
- 150-200 ml suc de rosii

Mod de preparare:
Sos Bechamel: se topeste untul si adauga sarea. Se adauga faina si apoi, treptat, laptele. Se amesteca incontinuu pana la obtinerea unei compozitii cremoase.

Lasagna: Se toaca carnea, ciupercile/dovleceii, morcovii si ceapa la robot. Se toarna 4-5 linguri ulei de masline intr-o cratita incapatoare si apoi sa pun ingredientele tocate, la foc potrivit. Se prepara timp de 20 min, amestecand din cand in cand sa nu se prinda si sa se prajeasca omogen. Se adauga sucul de rosii, se mai lasa la preparat 10 minute. Intre timp se fierbe apa intr-o alta cratita si se pun la fiert foile de lasagna, de preferat cate 3, sa nu se rupa.

Compozitia se pune apoi intr-o tava, in 2-3 straturi, in urmatoarea succesiune: sos Bechamel, compozitia de carne si legume, apoi un rand de foi de lasagna. La sfarsit se mai adauga restul de sos Bechamel si se rade un strat de cascaval sau parmezan.
Se da la cuptor la foc potrivit pentru 20 de minute.



Paste cu sunca si mazare
(Aceasta e o reteta care ii place foarte mult lui mami, mai ales daca pastele sunt tagliatelle)

Ingrediente:
- sunca, kaizer....
- 300g mazare
- 450g paste
- 100-150g smantana
- parmezan
- usturoi, busuioc
- sare, piper

Se pun pastele la fiert.
Sunca se taie feliute subtiri si se prajeste cam 4 minute intr-o tigaie cu putin ulei de masline. Se adauga mazarea si usturoiul taiat marunt si se mai lasa 5 minute. Se adauga apoi smantana, parmezan ras, sare, piper si busuioc, se amesteca 1-2 minute si se iau de pe foc.
Pastele se scurg. Atentie, nu puneti apa rece peste ele, trebuie sa fie fierbinti. Astfel compozitia se va "lipi" de paste. Se pun toate ingredientele in oala in care au fiert pastele sau tigaia cu mazarea (daca e loc) si se amesteca.
Se rade parmezan, daca se mai doreste.


Paste bologneze:
Se foloseste compozitia de la lasagna sau ceva similar. Eventual, nu mai puneti morcovi sau dovlecei, ci doar ceapa, carne tocata si suc de rosii.
Paste - de care doriti.

Se fierb pastele si se scurg, se pregateste carnea cu ceapa si sucul de rosii. Cand pastele sunt gata, se amesteca toate.


Paste cu ton
Ingrediente:
- ceapa
- o conserva de ton
- suc de rosii
- busuioc, usturoi
- sare, piper
- paste

Se fierb pastele si apoi se scurg.
Se taie ceapa si cativa catei de usturoi marunt si se prajesc foarte putin intr-o tigaie cu ulei de masline. Se adauga tonul si putin vin rosu si se lasa pe foc 5-7 minute. Se adauga sucul de rosii, sare, piper si busuioc, se mai lasa 3 minute.
Se servesc pe farfurie pastele, cu compozitia de ton deasupra.