Pagini

joi, 29 mai 2014

Panacee

Cand vine vorba de boli sau anumite incidente neplacute prin care trec copii, exista cateva panacee care, in aproape toate cazurile, nu dau gres. Si asta pentru ca au acel efect placebo care il linisteste imediat pe micut.

Sa luam de exemplu orice julitura. Initial, piticul trece prin cea mai mare tragedie si orice remediu este refuzat. Doar ideea ca ii vei spala rana sau o vei atinge cu betadina sau orice alifie este din start refuzata cu plansete si tipete. In aceste conditii, oricat ai incerca sa ii demonstrezi, stiintific sau printr-o analogie cu povestile in care personajele au trecut la randul lor prin aceeasi situatie, faptul ca este spre binele lui sa cureti rana, refuzul va fi acelasi. Nici cu negocierile gen „inghetata” sau „jucarii” nu prea ai sanse de reusita.

Si atunci, singura scapare este plasturele. Insa nu functioneaza cu orice fel de plasture banal. Nu care cumva sa ii aratati acel plasture portocaliu, eventual cu rivanol, pentru ca ati pierdut din start lupta sau micile victorii de convingere obtinute pana atunci. Salvarea vine din plasturele cu personaje de desene animate. Este suficient sa il aratati si deja durerea provocata de rana s-a ameliorat. Trebuie oferite alternative la culori (sa nu faceti greseala sa aveti plasturi doar de o singura culoare, eventual roz, daca ranitul este baietel), lasand piticului posibilitatea de a alege. Efectul aplicarii este instantaneu, copilul concluzionand cu „Gata! Nu ma mai doare!”, dupa care isi va vedea de joaca lui, ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Fiti insa pregatiri sa reluati discutiile de la capat cand trebuie schimbat plasturele. Si aveti grija ca intotdeauna stocul sa fie suficient si diversificat. Pentru ca, cu urmatoarea ocazie, veti scuti minute in sir de plansete si negocieri.

Un alt panaceu care nu da gres este Vitamina C pentru copii. Durerile in gat sau tusea sunt instantaneu alungate de acest miraculos medicament. Piticul, mare amator de dulciuri, vede in el o alternativa la faptul ca nu a fost lasat sa termine punga cu bomboane inceputa inainte de masa de pranz.

Bineinteles, nu functioneaza orice fel de vitamina C. Neaparat trebuie sa aibe gust de fructe, iar acesta sa fie pe placul piticului. Ca si la plasturi, aveti grija ca stocul sa fie suficient si alimentat periodic. Nu stiti niciodata cand veti fi abordat cu „ma doare gatul” sau „tusesc” si veti constata ca nu mai aveti aroma preferata de pitic, iar la farmacia de unde va aprovizionati s-a terminat stocul. Si atunci veti fi intr-o mare incurcatura, mai ales daca toate acestea se intampla candva aproape de miezul noptii, ati baut o bere, iar farmacia non-stop cea mai apropiata este la cativa kilometri de casa.

Lista de panacee poate continua cu sirop de tuse, dulce, nurofen pentru copii cu aroma de portocale si altele de acest gen. Toate au acelasi efect, iar piticul va incerca intotdeauna sa gaseasca un motiv sa le primeasca.