Copii sunt de obicei mai mofturosi, dar sunt unele retete din care sigur au ce sa isi aleaga sa manance.
Reteta
de azi este foarte simpla si cam in 45 de minute e gata. Asta daca
lucrati "la mai multe maini" pentru ca sunt mai multe de facut.
Pestele - orice fel de peste preferati. Copii mei prefera pastrav si macrou. Azi am folosit macrou, stavrid si sardine.
Apropos
de asta, daca vreti peste proaspat si bun, mergeti la SelGros. Pe mine
nu m-au dezamagit niciodata, intotdeauna am avut ce sa cumpar, iar
pestele era foarte bun. Au inclusiv crap si pastrav viu, in acvarii.
Inainte mergeam la Metro, dar trebuie sa-i urmaresti cand aduc pentru ca
sa vinde foarte repede (in principal la restaurante). Daca vreti la
Metro, martea si sambata aduc pestele proaspat, dar trebuie sa mergeti
undeva pe la orele 10-11 sa luati. La 7-8 dimineata nu e pus inca pe
rafturi.
La SelGros, daca aveti nevoie va eviscereaza pestele si-l curata de solzi.
Dar
sa revenim. Pestele se taie in lungime (eu nu-i scot oasele), se da cu
sare si se stropeste cu lamaie. Se lasa la frigider cam 15-20 minute.
Intre timp pregatiti legumele: ardei, morcovi, dovlecei,
ciuperci, conopida, fasole verde, rosii cherry...orice va place, legume crude.
Puteti face si cu legume de la punga, inghetate (gen Bonduelle), dar ies mai bune cu legume proaspete. Legumele se taie in bucatele de 1-2 cm. De preferat ca toate sa aibe aceeasi dimensiune.
Prepararea:
Pestele
Se incinge gratarul, se unge cu putin ulei si se pune pestele,
lasand cam 3-4 minute pe fiecare parte (in functie de cum va place, mai
prajit sau mai putin prajit). Se pune pe o farfurie si se mai stropeste
cu putina lamaie.
Stir fry-ul
Se incinge un wok (sau o tigaie adanca). Trebuie sa fie foarte-foarte incins. Se pun apoi cateva
linguri de ulei de masline si se mai lasa la incins. Se pun treptat
legumele, in functie de textura. Este foarte important ca
legumele mai tari sa se puna la inceput, iar la sfarsit cele mai moi. De
exemplu: se pun morcovii taiati rondele, se amesteca cu o lingura de
lemn. Dupa 15-20 secunde se intorc pe partea cealalta si se pun ardeii. Se
repeta procedeul cu fasole verde, dovlecei. Daca folositi ciuperci,
aveti grija ca lasa zeama. Rosiile cherry se pun la sfarsit, cand este
totul gata. Puneti sare si piper, eventual busuioc. Daca va place
ghimbirul, puneti putin la sfarsit, dat pe razatoarea mica. Mai puteti
pune 1-2 lingurite cu sos de soia (daca va place).
Cus-cus-ul
Pentru cus-cus, intai trebuie sa masurati
cantitatile (s-ar putea sa aveti instructiuni pe cutie). De obicei, la 1 cana de apa se pune cam trei sferturi
cus-cus. Puneti asadar apa la incalzit, cu putina sare. Dupa ce da in
clocot, turnati intr-un bol si apoi puneti cus-cus-ul. Acoperiti vasul
si lasati-l 5 minute. In acest timp cus-cus-ul va inghiti toata apa.
Daca ati gresit si ati pus prea multa apa, cand considerati ca
cus-cus-ul s-a umflat suficient, folositi o strecuratoare sa scapati de
restul de apa. Adaugati putin unt si amestecat, ca sa se topeasca.
Sosuri
Noua ne place un sos de usturoi care l-am gasit acum
cateva luni pe net (parca sos libanez). Aveti nevoie de 4-5 catei de
usturoi mai mari, jumatate de lamaie, 3-4 linguri patrunjel tocat, 1
lingura ulei de masline, sare si iaurt. Neaparat faceti cu un iaurt, mai gras. Nu folositi smantana pentru ca nu are acelasi gust, e prea grasa.
Iaurtul fiind mai acrisor se combina foarte bine cu lamaia si
patrunjelul.
Zdrobiti usturoiul intr-un mojar, adaugati
patrunjelul, sarea si uleiul pana se formeaza o pasta. Puneti apoi zeama
de lamaie si iaurtul si amestecati.
Pe langa acest sos care merge bine si cu peste si cu pui, mai puteti folosi sos de soia sau un sos dulce-picant japonez.
Va doresc pofta buna!