Pagini

vineri, 20 ianuarie 2012

Reteta zilei: Peste la gratar, stir fry si cus-cus

Copii sunt de obicei mai mofturosi, dar sunt unele retete din care sigur au ce sa isi aleaga sa manance.

Reteta de azi este foarte simpla si cam in 45 de minute e gata. Asta daca lucrati "la mai multe maini" pentru ca sunt mai multe de facut.

Pregatirea ingredientelor: 

Pestele - orice fel de peste preferati. Copii mei prefera pastrav si macrou. Azi am folosit macrou, stavrid si sardine. 
Apropos de asta, daca vreti peste proaspat si bun, mergeti la SelGros. Pe mine nu m-au dezamagit niciodata, intotdeauna am avut ce sa cumpar, iar pestele era foarte bun. Au inclusiv crap si pastrav viu, in acvarii. Inainte mergeam la Metro, dar trebuie sa-i urmaresti cand aduc pentru ca sa vinde foarte repede (in principal la restaurante). Daca vreti la Metro, martea si sambata aduc pestele proaspat, dar trebuie sa mergeti undeva pe la orele 10-11 sa luati. La 7-8 dimineata nu e pus inca pe rafturi.
La SelGros, daca aveti nevoie va eviscereaza pestele si-l curata de solzi.

Dar sa revenim. Pestele se taie in lungime (eu nu-i scot oasele), se da cu sare si se stropeste cu lamaie. Se lasa la frigider cam 15-20 minute. 

Intre timp pregatiti legumele: ardei, morcovi, dovlecei, ciuperci, conopida, fasole verde, rosii cherry...orice va place, legume crude. Puteti face si cu legume de la punga, inghetate (gen Bonduelle), dar ies mai bune cu legume proaspete. Legumele se taie in bucatele de 1-2 cm. De preferat ca toate sa aibe aceeasi dimensiune.

Prepararea:

Pestele
Se incinge gratarul, se unge cu putin ulei si se pune pestele, lasand cam 3-4 minute pe fiecare parte (in functie de cum va place, mai prajit sau mai putin prajit). Se pune pe o farfurie si se mai stropeste cu putina lamaie.

Stir fry-ul
Se incinge un wok (sau o tigaie adanca). Trebuie sa fie foarte-foarte incins. Se pun apoi cateva linguri de ulei de masline si se mai lasa la incins. Se pun treptat legumele, in functie de textura. Este foarte important ca legumele mai tari sa se puna la inceput, iar la sfarsit cele mai moi. De exemplu: se pun morcovii taiati rondele, se amesteca cu o lingura de lemn. Dupa 15-20 secunde se intorc pe partea cealalta si se pun ardeii. Se repeta procedeul cu fasole verde, dovlecei. Daca folositi ciuperci, aveti grija ca lasa zeama. Rosiile cherry se pun la sfarsit, cand este totul gata. Puneti sare si piper, eventual busuioc. Daca va place ghimbirul, puneti putin la sfarsit, dat pe razatoarea mica. Mai puteti pune 1-2 lingurite cu sos de soia (daca va place). 

Cus-cus-ul
Pentru cus-cus, intai trebuie sa masurati cantitatile (s-ar putea sa aveti instructiuni pe cutie). De obicei, la 1 cana de apa se pune cam trei sferturi cus-cus. Puneti asadar apa la incalzit, cu putina sare. Dupa ce da in clocot, turnati intr-un bol si apoi puneti cus-cus-ul. Acoperiti vasul si lasati-l 5 minute. In acest timp cus-cus-ul va inghiti toata apa. Daca ati gresit si ati pus prea multa apa, cand considerati ca cus-cus-ul s-a umflat suficient, folositi o strecuratoare sa scapati de restul de apa. Adaugati putin unt si amestecat, ca sa se topeasca.

Sosuri
Noua ne place un sos de usturoi care l-am gasit acum cateva luni pe net (parca sos libanez). Aveti nevoie de 4-5 catei de usturoi mai mari, jumatate de lamaie, 3-4 linguri patrunjel tocat, 1 lingura ulei de masline, sare si iaurt. Neaparat faceti cu un iaurt, mai gras. Nu folositi smantana pentru ca nu are acelasi gust, e prea grasa. Iaurtul fiind mai acrisor se combina foarte bine cu lamaia si patrunjelul.
Zdrobiti usturoiul intr-un mojar, adaugati patrunjelul, sarea si uleiul pana se formeaza o pasta. Puneti apoi zeama de lamaie si iaurtul si amestecati.

Pe langa acest sos care merge bine si cu peste si cu pui, mai puteti folosi sos de soia sau un sos dulce-picant japonez.

Va doresc pofta buna!